DOT ali koliko je stara guma? - Blog - Vulkanizerstvo Lašič

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Jezik:

VULKANIZERSTVO - SERVIS
TRGOVINA - AVTOPRALNICA
Košarica » Količina:

0


Znesek:

0,00

DRUŽINSKO PODJETJE S 25-LETNO TRADICIJO!

Blog

DOT ali koliko je stara guma?

3. januar 2019 | Novice

Prav vsakdo je že slišal za to senzacionalno zadevo.

Ja res je, na pnevmatikah so zapisane razne oznake s pomočjo katerih izvemo več podatkov o sami pnevmatiki. 

Eden izmed teh podatkov  je tudi oznaka DOT, ki nam razkriva starost pnevmatike. Kaj torej pomeni DOT, te nenavadne tri črke? DOT je kratica ameriškega ministrstva za promet, ki to oznako zahteva na vsaki (v ZDA trženi) pnevmatiki z namenom lažjega nadzora nad kakovostjo izdelkov s pomočjo identifikacijskih kod, ki označujejo točen datum proizvodnje. Te tri črke oz. številke, ki jih spremljajo, pa so vseeno ustvarile napačne predpostavke glede staranja pnevmatik, saj datum proizvodnje ne sporoča tudi dejanske starosti pnevmatik.

Na primer: če je na pnevmatiki zapisano 2707 pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 27 tednu leta 2007.V zadnjem času pa se pogosto srečujemo z raznimi priporočili in članki, ki potrošnikom naročajo, da naj bodo ob nakupu previdni in zahtevajo nove proizvode z letošnjo letnico proizvodnje.

Nekateri vozniki ne želijo kupiti pnevmatik, ki so bile proizvedene leto ali dve nazaj. Kot razlog navajajo, da so takšne pnevmatike prestare za uporabo. Dejstvo pa je, da ni znanih znanstvenih oz. tehničnih podatkov, na podlagi katerih bi ugotavljali oz. določali specifično maksimalno starostno mejo za nove nerabljene pnevmatike za potniška in lahka tovorna vozila. Pri tem pa je seveda pomemben pogoj, da je bila pnevmatika v času skladiščenja v primernih pogojih.

Strokovne gumarske revije in nacionalno združenje distributerjev in vulkanizerjev v evropskih državah ter proizvajalci samih pnevmatik poudarjajo in opozarjajo, da avtoplašči niso pokvarljivo blago in da zgoraj naštete informacije zavajajo kupce, v kolikor so bile pnevmatike pravilno shranjene in skladiščene v primernih pogojih (zaščitene pred visokimi temperaturami, vlago, ozonom, UV žarki, raznimi kemikalijami ipd.), saj so le na takšen način ohranile svoje lastnosti.

V raznih uzancah v evropskih državah (BS AU 50 iz Velike Britanije) je zapisano, da je pnevmatika lahko stara do 6 let. Takšno prepričanje in »nepisano« pravilo vlada tudi pri nas. Medtem ko Zveza industrije avtoplaščev in Združenje vulkanizerjev Nemčije navajajo, da so pnevmatike nove, če so stare do 5 let in da je potrebno pnevmatike ob preteku omenjenega obdobja peljati na pregled k strokovnjaku ali proizvajalcu. V kolikor ta ugotovi, da je s pnevmatiko vse v redu, se ta lahko brez težav uporablja naprej.

Uraden dokument koncerna Goodyear, največjega svetovnega proizvajalca pnevmatik, (podobne dokumente imajo verjetno tudi ostali svetovni proizvajalci) pravi naslednje: 

"Pnevmatike in sestavni deli pnevmatik (zračnice, ščitniki) blagovnih znamk koncerna Goodyear (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica) so zasnovani tako, da vzdržijo delovanje visokih sil, obremenitev, izpostavljenost sončni svetlobi in obratovalnim temperaturam celo življenjsko dobo pnevmatike. Da bi pnevmatike dlje obdržale svoje lastnosti, so njihove komponenete proizvedene z optimiziranimi mešanicami voskov, antioksidantov in antiozonatov."
Skladiščene in uporabljane pnevmatike ohranjajo ustrezne lastnosti, če so pravilno vzdrževane, niso bile predmet slabega ravnanja in so bili hranjene v ustreznih skladiščnih pogojih.
Kako pravilno skladiščimo pnevmatike smo že pisali v enem izmed naših zapisov, ki ga lahko najdete tukaj.

Pomembno pa ja poudariti tudi dejstvo, da se pnevmatika »stara« tudi med samo vožnjo na kar vplivajo pogoji uporabe. Konec življenjske dobe avtoplaščev nastopi takrat, ko globina profila doseže z zakonom predpisano mejo. Do tega pa lahko pride v različnih časovnih obdobjih in na to lahko vpliva vsak voznik. Z umirjenim načinom vožnje, vzdrževanjem same pnevmatike, rednim pregledom in seveda s pravilnim sezonskim skladiščenjem lahko vsak posameznik podaljša življenjsko dobo same pnevmatike.Pridite k nam in svetovali vam bomo ali so vaše pnevmatike še v redu, varne in primerne za nadaljnjo vožnjo.

Vulkanizerstvo Lašič Brežice
Vaša varnost je pri nas na prvem mestu!