Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Jezik:

VULKANIZERSTVO - SERVIS
TRGOVINA - AVTOPRALNICA
Košarica » Količina:

0


Znesek:

0,00

Konfigurator platiščADAC test letnih pnevmatik 2018

TEST LETNIH PNEVMATIK NEMŠKEGA INŠTITUTA ADAC

Samo za vas povzemamo pri Vulkanizerstvu Lašič prvi test letnih pnevmatik 2018.

Pri nemškem inštitutu ADAC so temeljito preizkusili 30 letnih pnevmatik v kategorijah zaviranje, dež, splavanje (aquaplaning), hitrostni preizkus, obraba... Sama vožnja je trajala 48 dni, avtomobili so prevozili 297.600 km, med preskusom pa so ob pomoči naprave za samodejno merjenje 400 krat izmerili globino profila na tekalni plasti.

Njihovi testi veljajo za ene izmed najbolj verodostojnih.
V dimenziji 175/65 R 14 so prišli do sledečih rezultatov:


Dimenzija 175/65 R 14 T (do 190 km/h) je namenjena majhnim avtomobilom. Res je, da so novi modeli takšnih avtomobilov serijsko opremljeni s 15 palčnimi pnevmatikami, toda na cestah je še vedno veliko avtomobilov, ki uporabljajo 14 palčne pnevmatike. Tudi ti avtomobili seveda potrebujejo kakovostne pnevmatike, zato je pomembno, da preverimo njihovo kakovost.

Pri ADAC-u so preskusili 14 različnih pnevmatik, avtomobil na katerem so bile namontirane pa je bil Ford Fiesta. Rezultati so presenetljivi, kajti najbolje se niso odrezale pnevmatike najbolj znanih in uveljavljenih znamk, temveč sta oceno dobro – zelo priporočljivo dobili pnevmatiki, ki ju uvrščamo v razred kakovostnih znamk. To sta Falkenova pnevmatika sincera SN832 ecorun in Semperitova pnevmatika comfort-life 2. Falken je samostojna znamka, Semperit sodi v koncern Continental. Med pnevmatikami prestižnih znamk se je le Dunlopova pnevmatika Street Response 2 dokaj enakovredno merila z najboljšima pnevmatikama. Tako kot Dunlopova pnevmatika je enako oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo dobilo še deset drugih pnevmatik, le Continentalova pnevmatika Premiumcontact 5 je slabšo oceno dobila zaradi dokaj hitre obrabe, na mokri cesti pa ima najboljše lastnosti med vsemi preskušenimi pnevmatikami.

Tudi Savina pnevmatika Perfecta, ki je edina med vsemi preskušenim pnevmatikami dobila oceno pomanjkljivo, je to oceno dobila zaradi večjih slabosti na mokri cesti. Razliko na mokri cesti najbolje ponazarja zavorna razdalja, ki jo isti avto z različnimi pnevmatikami potrebuje za zaustavitev od hitrosti 80 km/h. Povedano drugače: ko se avto s Continentalovimi pnevmatikami zaustavi, ima avto s Savinimi pnevmatikami še hitrost 34 km/h, vsak pa dobro ve, kako izgleda trk s tolikšno hitrostjo.

Pri dobi trajanja pnevmatik so strokovnjaki ugotovili, da z več kot polovico preizkušenih pnevmatik lahko prevozimo manj kot 30.000 km. Ker se pnevmatike te dimenzije uporabljajo na avtomobilih, ki so običajno drugi v gospodinjstvu in z njimi običajno uporabniki prevozijo manj kilometrov kot s prvim avtom, so mejo še sprejemljive obrabe postavili pri najmanj 25.000 prevoženih kilometrih. Tako so prišli do ugotovitve, da s petimi pnevmatikami lahko prevozimo več kot 30.000 km, z osmimi pa med 25.000 in 30.000 km. Seveda pa moramo pri podatkih o obrabi upoštevati, da je obraba odvisna od številnih dejavnikov, podatki o prevoženi razdalji pa temeljijo na primerjavi v enakih razmerah.

Na testih tokrat žal ni bilo Bridgestonove, Hankookove in Michelinove pnevmatike.


V dimenziji 205/55 r 16 pa so rezultati preskušenih pnevmatik sledeči:V dimenziji 205/55 R 16 V (do 240 km/h), ki jo uporablja večina avtomobilov srednjega razreda so preskusili 16 različnih pnevmatik. Avto na katerem so bile namontirane pnevmatike je bil VW Golf. Kar šest pnevmatik je dobilo oceno dobro oz. zelo priporočljivo, osem pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo oz. priporočljivo, dve pnevmatiki pa sta dobili oceno pomanjkljivo – obe zato, ker nista prestali hitrostnega preskusa.

Med šestimi pnevmatikami z oceno dobro imata koncerna Bridgestone in Continental po dve pnevmatiki in sicer Bridgestone ima Turanzo T001 EVO in tudi novo Firestonovo pnevmatiko Roadhawk, Continental pa ima pnevmatiko Premiumcontact 5 in poleg še Semperitovo pnevmatiko Speed-life 2. Ob teh štirih pnevmatikah sta oceno dobro dobili še vrhunska Michelinova pnevmatika Primacy 3, ki se je izkazala z najboljšimi lastnostmi med vsemi in Hankookova pnevmatika Ventus Prime 3 K125.

Med osmimi pnevmatikami, ki so dobile oceno zadovoljivo, je le Kumhova pnevmatika ecsta HS51 takšno oceno dobila zaradi lažjih slabših lastnosti na suhi cesti, večina, kar sedem pnevmatik, pa je takšno oceno dobila zaradi manjših ali večjih slabosti na mokri cesti. Ob tem velja dodati, da se kar pet od teh sedmih pnevmatik tudi s še kakšno drugo lastnostjo ne more enakovredno meriti z najboljšimi pnevmatikami.

Pnevmatiki Vredestein Sportrac 5 in Infinity Ecosis sta dobili oceno pomanjkljivo zaradi težav pri hitrostnem preizkusu po merilih njihovega testa, ki so nekoliko strožja kot je standardni preizkus po standardu ECE R 30. To pomeni, da pnevmatiki ne zdržita daljše polne obremenitve.
Pet pnevmatik ni dobilo dobre ocene za lastnosti na suhi cesti, predvsem zaradi težav pri vodljivosti in odzivnosti pnevmatik na voznikovo ravnanje z volanom, kar vpliva na varnost vožnje. Na mokrih cestah je bila razdalja v zavorni poti pri zaviranju od 80 km/h približno 6 metrov, razlika v hitrosti pri vzdolžnem splavanju 9 km/h, pri prečnem splavanju pa 1,2 m/s2.

Pri obrabi oziroma največjem številu prevoženih kilometrov je bilo povprečje 34.000 prevoženih kilometrov. Z daleč najmanjšo obrabo se je izkazala Michelinova pnevmatika Primacy 3, ki prevozi več kot 45.000 km. Takoj za njo ji sledijo Pirellijeva, Vredesteinova in Fuldina, ki prevozijo približno 40.000 km. Za temi tremi pnevmatikami je osem pnevmatik, ki prevozijo nekaj več kot 30.000 km. Pnevmatike Giti, Goodyear, Nexen in Infinity prevozijo manj kot 30.000 km in so zato pri tem ocenjevalnem merilu dobile oceno zadovoljivo.

Na koncu prilagamo še test v video obliki:Želimo Vam veliko varno prevoženih kilometrov!

Vaša varnost je pri nas na prvem mestu!
Vulkanizerstvo Lašič